Historiskt arkiv från Aktuellt




Här kommer att återfinnas samma meddelanden som presenterats under länken Aktuellt. Dessa äldre, och ibland inaktuella meddelanden, kommer att lagras på denna sida under ett år. Observera dock att vid länkning till andra sidor eller bilder, kan dessa vara borta eller förändrade.







Infört 20 december 2021

God Jul och Gott Nytt År! Kalendarium för år 2022.

Bryggan väntar på vinterbadare.

Nu blir det inte mörkare och ljuset vänder åter! Lite för tidigt att ställa fram sommarmöblerna kanske - men ändå - snart är vi där! Medan vi väntar på sommarvärmen kan man ju ändå ta ett vinterdopp från den restaurerade bryggan. Eller en tur på skridskor ute på isen kanske?

De planerade aktiviteterna för år år 2022 finner du via länken nedan. De flesta aktiviterna känns väl igen, de återkommer i liknande form varje år. Ingen vet ju hur dessa aktiviteter kan utföras med anledning av den pågående pandemin. Det kommer säkert att behöva göras en del ändringar - något tillkommer och kanske något måste ställas in - så håll utkik efter detta på hemsidan och anslagstavlorna. Länken finns alltid att tillgå i menyn.

Kalendarium år 2022


Växterna kan vara vackra även i december, som kålen på Kanalvägen 6.




Infört 14 december 2021

Koloniträdgårdsförbundet presenterar Kerstins fruktträdgård!

Den 1 juli 2021 gjorde redaktören Ulrika Flodin Furås från Koloniträdgårdsförbundet ett reportage om Kerstin Hagblom och hennes fruktträd på Ekvägen 63. I samband med detta lades några bilder ut på vår hemsida. Redaktören meddelade då också att hennes reportage med film och bilder skulle presenteras på förbundets hemsida och i tidningen Koloniträdgården. Och nu finns det där!

Bild från reportaget den 1 juli.
Foto: Per-Åke Pettersson

Reportaget finns presenterat i senaste numret (Nr 4 2021) av Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården med rubriken "Kerstins äppelträd".

Reportaget är också återgivet på förbundets hemsida som du når via denna länk: Kerstins äppelträd. Här finns dessutom filmen Kerstins fruktträd där man kan se och höra Kerstin berätta om sina fruktträd.





Infört 9 november 2021

Tivoli brygga restaureras.

Här arbetar entreprenörerna med själva bryggan. Landgången är borttagen.

Den nya landgången kommer att göra tillträdet till bryggan säkrare - och snyggare! Snart dags för våra vinterbadare att ta bryggan i besittning.

Om man sedan fortsätter promenaden runt Pipers park hittar man resultatet efter annat idogt arbete. Det är bävrarna i Brunnsviken som oförtrutet angriper träden och Solna stad som försöker hålla jämna steg genom att såga ner de skadade träden som står farligt nära promenadstigen.






Infört 7 november 2021

Koloniföreningens ljusfest är inställd!

Med anledning av att det lovats regn hela dagen ställs koloniföreningens ljusfest in.




Infört 27 oktober 2021

Koloniföreningens ljusfest på Tivoli!

Som tidigare meddelats blir det ingen ljusfest kring Brunnsviken i år.

Koloniföreningens evenemangsgrupp har glädjande nog beslutat att koloniföreningen ändå ska smycka Tivolivägen med marschaller som man nu gjort i ett flertal år. Vi träffas därför söndagen den 7 november kl. 15 utanför Ekvägen för att gemensamt placera ut marschallerna. Efter att de är på plats och tända samlas vi hos Ewa på Ekvägen 61 för den sedvanliga korvgrillningen. Ingen föranmälan behövs.

Trevligt är ju om någon kolonist dessutom vill lysa upp sin egna trädgård!

Väl mött!





Infört 17 oktober 2021

Vattnet till koloniområdet är nu avstängt - öppna dina kranar!

De som stängde av vattnet:
Från vänster: Peter, Lars, Claes, Göran och Ulf.

Andreas anslöt för att hjälpa till med de tunga betonglocken över avrinningsventilerna på Tivoli.
Nu är vattnet alltså avstängt och säsongen på kolonin avslutades i ett fint men ganska kallt höstväder. Det kan snabbt bli ännu kallare, så om du ännu inte öppnat dina kranar och släppt ut stående vatten är det dags för detta.



Infört 17 oktober 2021

Reviderade ordningsregler.

Föreningens ordningsregler har reviderats och antagits på årsmötet den 21 augusti 2021. Du finner dokumentet med de uppdaterade reglerna via länken:

Ordningsregler 210821

Ordningsreglerna finns alltid att tillgå på hemsidans meny under länken:

Dokument




Infört 3 oktober 2021

Ingen Ljusfest runt Brunnsviken - men på Tivoli!

Tyvärr blir det ingen Ljusfest runt Brunnsviken i år. Så här skriver arrangören Haga-Brunnsvikens vänner på sin hemsida:

"Ingen Ljusfest i år.

Tyvärr blir det ingen Ljusfest runt Brunnsviken i år. Beslutet att öppna upp samhället kom för sent för att vi ska hinna med att anordna en Ljusfest. Vi brukar börja redan på våren för att förbereda detta evenemang som brukar locka uppåt 10 000 deltagare.

Vi hoppas på att komma tillbaka nästa år med fackeltåg runt Brunnsviken den första söndagen i november."

Koloniföreningens evenemangsgrupp har glädjande nog beslutat att koloniföreningen ändå ska smycka Tivolivägen med marschaller som man gjort i ett flertal år. Efter att marschallerna satts ut och tänts samlas vi hos Ewa på Ekvägen 61 för den sedvanliga korvgrillningen.

Mer information kommer senare.





Infört 3 oktober 2021

Vattnet stängs av söndagen den 17 oktober kl. 14.

Söndagen den 17 oktober kl. 14 stängs vattnet av för hela koloniområdet.

Vattenansvariga stänger huvudkran och öppnar alla avtappningsventiler för området.

Efter avstängningen skall egna utekranar och eventuella egna anslutningar in till husen öppnas av respektive kolonist och dessa skall vara öppna tills inget vatten längre droppar från kranarna. Om detta inte görs, kan dessa kranar och anslutningar frysa sönder och detta tar inte koloniföreningen ansvar för.

Nätterna fram till den 17 oktober kan bli kalla med minusgrader så se till att täcka dina kranar som brukligt är. Bubbelplats eller tidningar är utmärkt att skydda med.

Vattenansvariga:

Tivoli:
Peter Hagström, Rosenvägen 56, tfn: 0732-28 42 16
Ålkistan:
Lars Erixon, Kanalvägen 1, tfn: 076-2450000.





Infört 3 oktober 2021

Container kommer till Tivoli den 15 - 17 oktober.


Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har har ju varit stängd sedan länge och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)



Infört 3 oktober 2021

Ny studieansvarig välkomnas.

Vi välkomnar vår nya studieansvariga Kerstin Hagblom som efterträder Kristina (Tina) Björkman som haft detta uppdrag i ett flertal år, och skött det med den äran. Kerstin är ju inte helt ny på denna post, hon har under året förtjänstfullt sett till att vi kunnat förkovra oss i ett flertal kurser. Om du vill veta mer om vad som ingår i den studieansvariges uppgifter, så kan du läsa om det här:

Studieansvarig

Studieansvarig är ett av de förtroendeuppdrag som finns i föreningen. Vilka uppdragen är och vad som ingår i dessa är beskrivet i länken nedan:

Kontaktuppgifter

(Denna länk finns alltid att tillgå via hemsidans meny.)



Infört 23 september 2021

En förlorad utsikt.

Tom Wall som skrivit artiklarna i minneskriften för vår koloniförening inför 100-årsjubiléet, presenterar här ännu ett historiskt bidrag:

"I Nordiska museets samlingar finns en oval liten akvarell som föreställer utsikten från den gamla Tivolibebyggelsen mot Ålkistan och Lilla Värtan. Tivolis huvudbyggnad var – kanske litet oväntat – orienterad mot Ålkistan och inte mot Brunnsviken. Men tittar man på bilden så förstår man varför. Utsikten mot Ålkistans byggnader och seglen på Lilla Värtan är ju hänförande. Det är rimligt att tro att konstnären, som för övrigt är okänd, har suttit på huvudbyggnadens veranda och avbildat den vackra scenen."


Foto: Karolina Kristensson



Via länken nedan kan du läsa hela artikeln:

En förlorad utsikt Pdf-fil (Öppnar ny sida)





Infört 14 september 2021

Från kursen Planera din trädgård/rabatt.

Efter vår arbetsdag den 11 septenber gick Teresa på kursen "Planera din trädgård eller en rabatt" och antecknade följande:

"Planera din trädgård eller en rabatt

Kurs av Mattias Svanström 11 september vid föreningsstugan.

I det vackra sensommardiset samlades nio nyfikna kolonister för att få reda på mer om hur man kan planera sin trädgård bättre.

- Jobba med naturen och inte emot den, började Mattias att berätta och menade att man tittar på vad vilka förutsättningarna är i den egna trädgården och förbättrar det som finns.

När man vet förutsättningar, vilka funktioner som ska finnas i trädgården och när man vill att trädgården ska blomstra är det bara att sätta igång planering. Rabatter målas med stora penslar, plantera perenner som minst tre i grupp, men gärna fem, sju eller ännu fler. Variera färg, form, blomningstid. Tänk in växtföljd i grönsakslandet.

Många bra handfasta tips fick kursmedlemmarna med sig, bland annat:

• Besök handelsträdgården olika tider på året för att se hur växterna ser ut över årstiderna.
• Sätt lökar på hösten som blommar tidigt på våren: du får hjälp att täcka tråkiga jordfläckar och insekterna får nektar.
• Är du borta i juli? Planera så att din trädgård blommar vår och höst."





Infört 14 september 2021

Noteringar från arbetsdagen den 11 september.

I ett ganska grått väder - som dock blev soligare allteftersom - välkomnades kolonisterna av ordförande Per-Oskar till höstens arbetsdag, och denna gång med samling vid föreningsstugan. Ledamoten Christina (Tina) fortsatte med att påminna oss om att lasta containrarna väl och endast med trädgårdsavfall. Absolut ingen plast, metall eller annat. Arbetsuppgifterna hade denna gång inte annonserats tidigare, utan fanns först att tillgå vid samlingen. Nedan finner du uppgifterna som var planerade att utföras och man kunde nu anmäla vilken av dem man ville göra:

Tina meddelade också att vår festkommitté byter namn till evenemangsgruppen och nedan finner du vilka som ingår i den:

Evenemangsgruppen

Läs mer om arbetsdagen:

Arbetsdagen den 11 september




Infört 6 september 2021

Arbetsdag den 11 september.

Styrelsen har idag sänt nedanstående information till oss medlemmar. Informationen berör inte bara den stundande arbetsdagen, utan också containrarna, kursen och en önskan om engagemang i föreningens kommande evenemang.

Läs mer:

Medlemsinfo (Öppnar ny sida)




Infört 6 september 2021

Trädgårdsvandring med Sollentuna Trädgårdsgille.


Sollentuna Trädgårdsgille är en synnerligen aktiv förening som arrangerar föredrag, studiebesök och trädgårdsvandringar hos medlemmarna. Och man behöver inte bo i Sollentuna för att få vara med i föreningen.

Den 26 augusti företogs en sådan trädgårdsvandring på lott 63 i vårt koloniområde. Det som besökarna kom för var i första hand för att se hur man i en liten trädgård ändå kan få många sorters frukter att trivas genom spaljering, ympning och beskärning. Trots regnet var det en tapper skara som nyfiket vandrade runt och samlade och utbytte idéer.

Riksförbundet Svensk Trädgård är liksom Koloniträdgårdsförbundet med i FOR, Fritidsodlingens riksorganisation. Om du är med i facebookgruppen Bergshamrakolonisterna hittar du där en länk som nyligen lagts upp till Riksförbundets medlemsvärvningskampanj. När du är medlem får du också på köpet medlemskap i en lokalförening, du kan själv välja vilken. Sollentuna Trädgårdsgille är alltså en av dessa lokalföreningar.




Infört 3 september 2021

Planera en rabatt/trädgård.

Dags för årets sista kurs!

Planera en rabatt/trädgård

Tid: 11 september klockan 14:00 – 16:00.
Plats: Samling vid föreningsstugan, utomhus.
Kostnad: 50 kronor
Kursledare: Mattias Svanström
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott.
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949.

Kursupplägg:

Planera en rabatt/ trädgård

• Vad behöver man ska tänka på vid val och placering av växter?
• Färg/form/storlek/årstider
• Funktion
• Skötsel





Infört 3 september 2021

Container kommer till Tivoli och Ålkistan den 10 - 12 september.


Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har har ju varit stängd sedan länge och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)



Infört 3 september

Succé för skördemarknaden och jubileumsfirandet!


Lördagen den 28 augusti bjöd koloniföreningen in allmänheten till en skördemarknad och jubileumsfest tillsammans med andra inbjudna föreningar. Nedan finns en länk till hur vår annonsering såg ut på hemsida och anslagstavlor:

Inbjudan till skördemarknad och jubileumsfirande (Pdf, öppnar ny sida)

Lokaltidningen "mitt i Solna" uppmärksammade vår planerade skördemarknad och jubileumsfest både i papperstidningen (nr 33) och på sin hemsida. Klicka nedan för att läsa artikeln:

mitt i Solna - skördefesten (Öppnar ny sida)

Det är alltid vanskligt att anordna utomhusaktiviteter i augusti men tack och lov hade vi tur med vädret. Eftersom det var föreningens första skördemarknad i modern tid visste vi inte heller hur många besök vi skulle få. Oron skingrades dock snabbt, tidigt fylldes marknadsplatsen av trädgårdsintresserade. Efter att föreningens ordförande Per-Oskar Gundel hälsat välkommen vidtog de planerade aktiviteterna.


Ingegerd förstår sig på det här med fest!


Helena Westerling från Koloniträdgårdsförbundets kansli berättade om Koloniträdgårdsförbundet och hundraårsfirandet.

Koloniföreningens ordförande Per-Oskar Gundel tackar Helena för hennes närvaro och för anförandet om Koloniträdgårdsförbundet och hur vi i Bergshamra har fått ta del av förbundets expertis och ekonomiska bidrag för kurser och hundraårsfirande.

Förbundets flagga hissades naturligtvis.


Vad är en fest utan riktigt gott hembakat kaffebröd? Kolonisterna bakade godsaker med frukt och bär från de egna trädgårdarna. Inte ens en liten kaka fanns kvar när dagen var slut.


Jubileumsfirande och skördefest var vad dagen bjöd på. Här en bild på ett försäljningsbord med allehanda grönt från de egna koloniträdgårdarna. Det bordet stod inte orört länge, allt såldes slut mycket fort.


Monica Karlssons bihotell samsades med plommonen.


Föreläsaren Mattias Ivarsson berättade om hur en koloniträdgård kunde se ut för 100 år sedan i jämförelse med idag, och speciellt då vilka sorters äpplen man odlade, hur man tog vara på dem och vilken typ av äpplen vi föredrar idag. Mattias hade även en uppföljande sortbestämning där kolonister och allmänhet kunde visa upp sin okända frukt och få veta vad det var.

Föreläsningen och sortbestämningen anknöt till vårt hundraårsfirande och kampanjen plantering av träd och buskar.


Tom Wall, en erfaren kolonist och särdeles kunnig vad gäller koloniområdets historia höll i två fullbokade vandringar runt i området. Det var många som var intresserade och ställde frågor till Tom under vandringen.


Linda Cedergren lärde ut grunderna i bukettbindning. Mycket populärt, inte ett blad blev kvar!


Vad vore en fest utan musik? Två av kolonisterna, Pim Martinsson och Lasse Landegren underhöll med sång och musik både om koloniliv och om livet i allmänhet. Här på bild även Pims dotter, Isabel.

En tredjedel av föreningens medlemmar har med sitt engemang före, under och efter marknaden gjort att den blev så lyckad. Nu ser vi fram mot nästa års marknad!



Infört 3 september

Noterat från kursen om örter.


På förmiddagen den 28 augusti - innan vår skördemarknad gick av stapeln - höll konsulenten och pomologen Mattias Iwarsson en kurs om örter.

Han gav oss en hel del tips om böcker i ämnet. Han berättade om många intressanta örter och lökar, bl.a. ormöga som är släkt med vitlöken. Den har fått sitt namn eftersom den har ett slingrande växtsätt. Mattias delade ut sättlökar så den kommer nog att dyka upp senare i någon trädgård på kolonin.

Kryddkarlbergare var en annan ört som Mattias lät skicka runt så vi kunde
studera den lite närmare och känna den angenäma doften.

Vi fick veta att det är enkelt att smaksätta snapsen själv. Man lägger kryddor och örter i sprit, låter dem dra tills smaken är lagom och silar av dem igen. Man skulle välja en alkoholsvag spritsort med ca 30% alkoholhalt för att smaksättningen ska slå igenom bättre. Om man tar mindre alkoholhalt kan örterna ruttna och om man tar starkare så kommer bitterämnena fram.

Mattias Iwarsson var en kunnig och trevlig person. Här är länken till hans hemsida:

Mattias biologi (Öppnar ny sida)

Mattias kunde man senare under dagen träffa på i hans roll som pomolog. Bra att få veta vilket sort av äpplen man har i sin trädgård!



Infört 29 augusti 2021

Kräftskivan den 21 augusti.

Vi har haft en gemensam kräftskiva årligen sedan 2011, bortsett från år 2019 då vi firade föreningens 100 år. Den pågående pandemin i år har ju också påverkat mycket för föreningen, men fint ändå att vi kunde genomföra vår kräftskiva, dock på samma sätt som förra året utan tält och med större avstånd mellan deltagarna. Men stämningen blev ändå god med sång, glädje och gemenskap med goda kräftor och tillhörande dryck.

Börja med att lokalisera var magen på kräftan är. Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i.


Nu över till klorna. Bryt först loss "benen" från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje ben.


Knäck klon, är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller den spetsiga delen av klon underlättar.


Efter klorna är det dags för kräftsmöret - något som många hoppar över. Gör inte det, det är bland det godaste på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudet.

Lossa skölden som sitter strax bakom kräftans ögon och pilla ut det gula kräftsmöret.



Infört 29 augusti 2021

Föreningens årsmöte avhållet den 21 augusti.

Det uppskjutna årsmötet kunde nu hållas utomhus och samlade 41 deltagare vid föreningsstugan den 21 augusti. Endast en person från samma hushåll fick närvara.

Här kommer några anteckningar från mötet:


Vid ankomsten och avprickningen välkomnades man med kaffe med bröd.


Per-Oskar Gundel, Conny Mörke och Anna-Karin Åberg.

Ordförande Per-Oskar Gundel hälsade välkommen, presenterade medlemmarna i styrelsen och våra nya medlemmar i föreningen, varefter Conny Mörke från Storstockholms koloniträdgårdar hälsades välkommen och valdes till mötesordförande och Anna-Karin Åberg till mötets protokollförare. Därefter hölls en tyst minut för de av föreningens medlemmar som gått bort under året.

Eftersom föreningens kasssör Monica Karlsson var förhindrad att delta i mötet, redovisade Per-Oskar föreningens ekonomi som visade sig vara god.

Den inlämnade motionen om häckhöjder diskuterades. Man beslutade att avslå motionen för att i stället anta styrtelsens förslag.


Jan-Olof Drangert redovisade valberedningens förslag till styrelse och revisorer.

Valberedningens förslag antogs, se nedanstående länkar:

Styrelsen 2021

Revisorer 2021

Mötet valde följande valberedning för år 2021:

Valberedningen 2021



Det blev vidare diskussioner om häckhöjder, när häckarna ska klippas och en bätttre samordning med contrainarna. Och hur man bör lasta sitt trädgårdsavfall på bästa sätt i dem!

Anna berättade om sitt arbete med föreningens miljödiplomering.

Pia efterlyste bättre belysning vid Ålkistan. Vi fick veta att detta har tagits upp tidigare med Solna stad som dock anser att kostnaden blir för stor.


Kerstin verkar också tycka att Ålkistan ska ha bättre belysning - det gör hon säkert - men här berättar hon om den stundande skördemarknaden.


Mattias Svanström avtackades för sina år i styrelsen och verkade bli glad för blommorna. Minst sagt.

Den nyvalda styrelsen samlad för sitt konstituerande möte.

Fint att vi kunde ha ett "riktigt" årsmöte och med skapligt väder!



Infört 29 august

Koloniföreningen på japansk TV.


Tisdagen den 22 juni fick koloniföreningen besök av representanterna Kyoko och Martin från TV-bolaget NHK som är japans motsvarighet till SVT. De ville göra ett reportage om trädgårdarnas betydelse för svenskarna under pandemin. Konceptet med våra koloniträdgårdar är intressant för japaner, det finns inget motsvarande där. De förstår att trädgårdarna är bra för folkhälsan, som ju också var en stor anledning till att kolonirörelsen startade i Sverige.

Kyoko ville intervjua två olika familjer, varav en med barn. Valen föll på Toms och Evas lott på Körsbärsvägen 73 och hos Ida-Märta och Andreas med dottern Irma på Rosenvägen 51. Dessa båda trädgårdar visar verkligen olikheten över hur man tagit vara på utrymmet!

Filmen har nu visats i Japan, inte i Sverige. Koloniföreningen har dock fått tillgång till filmen via länk varifrån vi fått tillstånd att hämta följande stillbilder. Kyoko har berättat att filmen blev kortare än beräknat pga översvämningar i södra Japan! Filmen blev dock väl emottagen av publiken.


Filmen presenteras med stugan på Rosenvägen 55 i bild.



Tom säger något underfundigt som textas på japanska.


Här på Rosenvägen 51 med Ida-Märta, Andreas och dottern Irma.

Om någon vill se hela filmen så har jag, Per-Åke Pettersson, tillgång till den på min mobil. Bara att säga tiil.




Infört 29 augusti 2021

Trädgårdens fiender

Trädgårdens fiender - Kurs av och med Mattias Svanström.

Skadegörare, sjukdomar, invasiva växter och växtföljd var huvudämnen i denna kurs som samlade ett tiotal kolonister utanför kolonistugan den 21 augusti.

Mattias startade kursen med orden att det kanske är lugnast att inte veta för mycket om allt elände som kan inträffa i trädgården. Men så kom ändå alla bra tips hur man kan hålla skadegörarna borta och vad göra när skadorna ändå inträffat.

Ett svampangrepp som ökat är blom och grentorka som angriper körsbärs- och äppelträd som några av oss redan har erfarit. Man ska klippa bort den angripna delen av grenen så fort man upptäcker skadan. Har angreppet gått för långt måste kanske trädet tas ner.

Mattias visar ett exempel på en körsbärsgren med blom-och grentorka.

Ett utbrett problem i koloniområdet är päronrost som också är en svampsjukdom. Denna svamp måste ha kinesisk en för att värdväxla och överleva. Bästa bekämpningen är således att ta bort den kinesiska enen från området.

Det är viktigt att gallra karten på fruktträden. Mattias menade att avståndet mellan äpplen bör vara en knytnäve och mellan plommon två fingrar.

Det finns ju tyvärr större djur som ställer till med en del i trädgården. Rådjur t.ex. äter ju gärna upp tulpanknopparna tidigt på våren och är även förtjusta i magnolia. För att slippa påhälsning kan man sprida manlig urin runt trädgården. Störst effekt har dock produkten Trico Garden, ett miljövänligt koncentrerat medel som är baserat på fårfett. Grävlingen har hälsat på i några av våra trädgårdar. Den skyr också mänsklig urin, men här fungerar även kvinnlig sådan för att hålla den borta.

Vi lärde oss att robotgräsklipparen skadar och dödar våra igelkottar för att igelkotten rullar ihop sig istället för att fly. Kanske det inte finns så många robotgräsklippare på kolonin, men ändå.

Ja, ovanstående är axplock ur Mattias gedigna kunskap som vi fick ta del av. Mycket nöjda kursdeltagare bröt upp för att senare återkomma till årsmötet.





Infört 23 augusti 2021

Bergshamra Koloniförening bjuder in till Skördemarknad & jubileumsfirande!

"Bergshamra Koloniförening bjuder in till Skördemarknad & jubileumsfirande!

Tid: 28 augusti kl. 12:00 – 15:30
Plats: Vid föreningsstugan, Bergshamra koloniområde (nära Ålkistan i Södra Bergshamra, Solna)"

Så inleds föreningens inbjudan till festligheterna den 28 augusti. Klicka på länken nedan för att läsa hela programmet:

Inbjudan till skördemarknad och jubileumsfirande (Pdf, öppnar ny sida)

I inbjudandet kan du läsa om möjligheten att fika med en kolonist någon halvtimma. I länken nedan finns information om de kolonister som bjuder in. Läs mer:

Fika med en kolonist

Lokaltidningen "mitt i Solna" har uppmärksammat vår skördemarknad och jubileumsfirande både i papperstidningen (nr 33) och på sin hemsida. Klicka nedan för att läsa artikeln:

mitt i Solna - skördefesten (Öppnar ny sida)





Infört 16 augusti 2021

Välkommen till föreningens kräftskiva.


Föreningens kräftskiva kommer som planerat att äga rum den 21 augusti med start kl 18, på samma sätt som förra året.

Vi har inget tält uppsatt. Bord och stolar får var och en ta fram själv från förrådet och även se till att allt ställs tillbaka när man lämnar. Glas, porslin och bestick håller man med själv, och glöm för all del inte kräftorna och drycken!

Hoppas med god anslutning till årets kräftskiva, men kom ihåg att hålla avståndet!




Infört 16 augusti 2021

Årsmöte lördagen den 21 augusti.

Bergshamra Koloniförening – Kallelse till årsmöte 2021!

Kallelsen har tidigare meddelats till medlemmarna via e-post men här kommer den igen. Klicka på länken nedan:

Kallelse årsmöte (Pdf, öppnar ny sida)

(Observera att det bara är kallelsen som öppnas. Inget av de övriga dokumenten som nämns i kallelsen bifogas här, eftersom de tidigare sänts ut).





Infört 16 augusti 2021

Kurs om trädgårdens fiender.

Kurs om trädgårdens fiender

Skadegörare, sjukdomar, invasiva växter och växtföljd – vem vill inte lära sig mer om det? Samma dag som vi har vårt årsmöte kan du nu ladda upp med kunskap som du kanske till och med kan ha nytta av när vi senare på dagen diskuterar förslaget till nya ordningsregler.

Tid: lördag 21 augusti klockan 10:00 – 12:00
Plats: Utanför föreningsstugan
Kursansvarig: Mattias, vår egen trädgårdsmästare
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott
Kostnad: 25 kronor, som sätts in på föreningens plusgirokonto: 5 32 35-8
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949

Kursinnehåll:

· Sjukdomar
· Djur som sork och rådjur
· Vad kan jag själv göra vid val av arter och sorter?
· Hur skyddar jag mina friska växter?
· Invasiva arter
· Hur jag ska agerar jag vid tecken på invasiva arter, sjukdomar och skador orsakade av djur
· Dela med mig till eller få av andra – vad jag ska tänka på






Infört 29 juli 2021

Bergshamra Koloniförening bjuder in till Skördemarknad & jubileumsfirande!

"Bergshamra Koloniförening bjuder in till Skördemarknad & jubileumsfirande!

Tid: 28 augusti kl. 12:00 – 15:30
Plats: Vid föreningsstugan, Bergshamra koloniområde (nära Ålkistan i Södra Bergshamra, Solna)"

Så inleds föreningens inbjudan till festligheterna den 28 augusti. Klicka på länken nedan för att läsa hela programmet:

Inbjudan till skördemarknad och jubileumsfirande (Pdf, öppnar ny sida)







Infört 20 juli 2021

Vattnet avstängt för Ålkistan på förmiddagen onsdagen den 21 juli!



Vattenläcka på Ängsvägen 12. En rörmokare kommer och reparerar onsdagen den 21 juli. Vattenansvarig för Tivoli, Peter Hagström, stänger av vattnet mellan c:a kl. 08.00 – 12.00. I bästa fall avstängt under betydligt kortare tid.




Infört 8 juli 2021

Noterat från bekärningskursen.

På kvällen den 5 juli samlades ett antal kolonister vid föreningsstugan för att under Mattias Svanströms ledning lära sig allt om beskärning.

Efter en genomgång av de olika beskärningsredskapen och när den bästa tiden är att beskära, visade Mattias hur viktigt det är att man lägger snittet rätt när en gren ska sågas av från ett träd. Grenens diameter bör inte vara större än en snusdosas. Snittet ska också göras nära grenkragen så att trädet kan "läka sig" genom vallning. Mattias lät deltagarna gissa hur många löv det behövs för att trädet ska kunna producera ETT äpple. Man gissade från 50 upp till ett par hundra. Rätt svar ca 80.


Vid föreningsstugan och i sin egna trädgård visade han hur man bygger upp och vårdar häckar. En häcks översta del bör avslutas som en gran, alltså inte helt plant.


Kursdeltagarna fortsatte sedan till Maris trädgård på Klängrosvägen 58 där Mattias bl.a. berättade om vattenskott och visade hur lätt de går att ta bort om man gör det i tid.

Nästa trädgård som besöktes var Ewas på Ekvägen 61 där hon ville ha råd angående sitt nyplanterade körsbärsträd. Många infall och roliga råd fick hon när det gällde hur det skulle stagas upp.

Kursen avslutades hos Karin på Körsbärsvägen 71. Hon hade två nyligen inköpta fruktträd som Mattias ganska snart insåg behövde klippas. Sagt och gjort! Vi fick också veta att de svagväxande träden som nu säljs och passar våra koloniträdgårdar inte kommer att bli lika gamla som de som planterades i området för ca 100 år sedan. Karin fick till slut också rådet att ställa ut sina krukor med "nyympade" äppelträd (också från en bra kurs i föreningen!) till en plats med mer ljus.

En mycket bra och ambitiös kurs med väldigt nöjda deltagare var nu tillända och vi ser fram mot nästa kurs med Mattias den 21 augusti som kommer att handla om trädgårdens fiender. Kursen även populärt kallad "eländeiträdgården".



Infört 3 juli 2021

50 olika sorter av äpplen!

Torsdagen den 1 juli fick Kerstin på Ekvägen 63 besök av Ulrika Flodin Furås från koloniträdgårdsförbundet. Ulrika ville för förbundets räkning dokumentera trädgårdens mångfald av nyttoväxter och ta del av Kerstins djupa kunskap när det gäller skötseln av dessa.

Under ca en timme filmades och fotograferades Kerstin i sin trädgård som ju i huvudsak innehåller ätbart. "Det andra kommer upp ändå, det mesta är planterat av den tidigare ägaren", menade Kerstin.


Att det på lotten finns upp till 50 olika sorter av äpplen varav de flesta ympats av Kerstin, imponerade stort på Ulrika!


Minsann! Ulrika hittade jordgubbarna!


Kerstin visar hur högt det nyplanterade blir!

Reportaget med film och bilder kommer i höst att presenteras på förbundets hemsida och i tidningen "Koloniträdgården" kommer vi också kunna läsa om besöket.



Infört 1 juli 2021

Kurs om örter.

Örtkurs

Örter – vilka associationer ger inte det ordet? Dofter, smaker, känslan av att hålla i ett knippe nyskördade växter…

Tid: lördag 28 augusti klockan 10:00 – 11:30
Plats: Utanför föreningsstugan
Kursansvarig: Mattias Iwarsson, ”Mattias Biologi”. Mattias Biologi. (Öppnar ny sida)
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott
Kostnad: 25 kronor, som sätts in på föreningens plusgirokonto: 5 32 35-8
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949

Genom historien har vi människor använt oss av örter i vår natur för deras dofter, smaker och läkande förmåga. Magi och föreställningar om örters verkan har följt oss.

Mattias hjälper oss att reda ut vad det är som gör örter så spännande och hur vi odlar de kultiverade varianterna på bästa sätt. Kanske har du en ört du vill få namnet på? Ta med den så kanske du får svaret av Mattias!




Infört 1 juli 2021

Kurs om trädgårdens fiender.

Kurs om trädgårdens fiender

Skadegörare, sjukdomar, invasiva växter och växtföljd – vem vill inte lära sig mer om det? Samma dag som vi har vårt årsmöte kan du nu ladda upp med kunskap som du kanske till och med kan ha nytta av när vi senare på dagen diskuterar förslaget till nya ordningsregler.

Tid: lördag 21 augusti klockan 10:00 – 12:00
Plats: Utanför föreningsstugan
Kursansvarig: Mattias, vår egen trädgårdsmästare
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott
Kostnad: 25 kronor, som sätts in på föreningens plusgirokonto: 5 32 35-8
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949

Kursinnehåll:

· Sjukdomar
· Djur som sork och rådjur
· Vad kan jag själv göra vid val av arter och sorter?
· Hur skyddar jag mina friska växter?
· Invasiva arter
· Hur jag ska agerar jag vid tecken på invasiva arter, sjukdomar och skador orsakade av djur
· Dela med mig till eller få av andra – vad jag ska tänka på




Infört 25 juni 2021

Den gemensamma midsommarlunchen är inställd!



Tyvärr är vår gemensamma lunch inställd pga regn. Ha ändå en trevlig midsommar!





Infört 25 juni 2021

Japanskt TV-bolag på besök


Tisdagen den 22 juni fick koloniföreningen besök av representanterna Kyoko och Martin från TV-bolaget NHK som är japans motsvarighet till SVT. De ville göra ett reportage om trädgårdarnas betydelse för svenskarna under pandemin. Konceptet med våra koloniträdgårdar är intressant för japaner, det finns inget motsvarande där. De förstår att trädgårdarna är bra för folkhälsan, som ju också var en stor anledning till att kolonirörelsen startade i Sverige.

Kyoko ville intervjua två olika familjer, varav en med barn. Valen föll på Toms och Evas lott på Körsbärsvägen 73 och hos Ida-Märta och Andreas med dottern Irma på Rosenvägen 51. Dessa båda trädgårdar visar verkligen olikheten över hur man tagit vara på utrymmet!


Tom och Eva intervjuas.

Intervjun filmades av fotografen Martin och den kommer att visas i Japan, inte i Sverige. Koloniföreningen kommer dock att få tillgång till filmen via länk där vi får hämta stillbilder.


Här på Rosenvägen 51 med Ida-Märta, Andreas och dottern Irma.

Kyoko ansvarade också för filmen när man uppmärksammade Shiso Kanaguri, mer känd som "japanen som försvann". Filmen spelades in med Christin på Kanalvägen 1 och delar ur den har visats på ett av våra årsmöten. Kyoko bor i Bergshamra och var en av alla som besökte våra trädgårdar på Öppen Trädgård.



Infört 25 juni 2021

Noterat från Öppen trädgård.


Söndagen den 20 juni besöktes koloniföreningen av ett antal trädgårdsintresserade personer. Dagen var varm och solig, kanske i varmaste laget, bad och skugga hägrade säkert för många.

Så här skriver Eva Danielson - som ser till att vi ses och hörs i media - om dagen:

"Öppen trädgård är en utmärkt idé tyckte flera av våra besökare, och de var tacksamma över att föreningen ställer upp med det. Roligt att höra! De som orkade släpa sig hit i hettan, 33 grader i skuggan, visade verkligen sin tacksamhet, inte minst över att vi kunde bjuda på skugga på ett par ställen... och så finns ju badmöjligheter i närområdet!

Vi kolonister är nog rätt populära i omgivningen, många nämnde att de brukar promenera i området och kika in över staketen. Chansen att få titta närmare på vad som döljer sig där innanför får inte missas! Vi hade också några besökare från andra delar av Solna som läst om Öppen trädgård i lokaltidningen, tack för det! Jag hoppas att alla kolonister som deltog är lika nöjda som vi, och ser fram emot nästa år då det är Tusen trädgårdar".


Gunnel och Peter på Rosenvägen 57 fick många intresserade till sin trädgård där det blommade påpassligt. Här Gunnel med en av besökarna.


På Ekvägen 62 var det Per-Åke som tog emot besökarna. Ett flertal av dessa finns redan på vår intresselista för att bli kolonist hos oss, bl.a. denna kvinna som noterade att odlingarna sköts.



Lika nöjda var besökarna under sitt besök hos Kerstin på Ekvägen 63. Och vem blir inte det när man får sådan kunnig information?!



Tom på Körsbärsvägen 73 visade glatt och stolt upp sin vackra trädgård. Besökaren verkade också trivas som också Eva säkert noterade i bakgrunden.



På Furuvägen 77 hos Kjell och Linda beundrades blomsterprakten. Gröna fingrar? Ja!



Infört 21 juni 2021

Midsommar i kolonin!



För åttonde året träffas vi för lunch vid föreningsstugan på midsommaraftonen.

Det hela bygger på att alla tar med sin egen lunch med bestick, glas och något att äta på. Bord och stolar kommer att finnas utställda, och en mindre midsommarstång kommer naturligtvis att smycka allmänningen. Den klär vi tillsammans på förmiddagen, och de som vill hjälpa till med detta kommer till föreningsstugan kl 10 och tar med sig blad och blomster att klä stången med.

Alla som sedan vill delta på lunchen är välkomna klockan 12, även med eventuella egna gäster, för en trevlig samvaro och en fin start på midsommarhelgen. Nu gäller naturligtvis att vi håller avståndet!

Väl mött!

P.S. Vid dåligt väder får kanske planerna ändras. Se hemsidan och anslagstavlorna.




Infört 21 juni 2021

Så var årets jakt på mördarsniglarna.


Efter en varm (het!) dag samlades på lördagskvällen den 19 juni ett antal kolonister vid föreningsstugan för att tillsammans genomföra den mördarsnigeljakt som nu blivit tradition. Sommarkvällen var behagligt ljum och snart startade jakten som fick bli en timmes promenad i området, för att åtminstone kontrollera om det överhuvudtaget fanns några sniglar. Chansen till detta var stor eftersom många hittat flertalet sniglar i sin egna trädgård.


Här är några av snigeljägarna på plats. En del jägare hade redan startat sin jakt och ytterligare deltagare anslöt efterhand.


Här är alla jägare samlade efter c:a en timmmes jakt. Totalt oskadliggjordes 1.109 sniglar.


Sniglarna finns och fler vågar sig nog fram vid fuktigare väder. Och minns att varje snigel kan ge en avkomma på 400 st, så varje fångad snigel är betydelsefull! Den årliga gemensamma jakten på våra allmänna ytor är viktig som en påminnelse om snigelfaran, men viktigast är den fortlöpande plockningen på den egna lotten som håller snigelbeståndet på en rimlig nivå.



Infört 14 juni 2021

Bouletävlingen avgjord i strålande sommarväder.

Den trettonde bouletävlingen avgjordes den 13 juni i samma fina sommarväder som vi haft de senaste åren. Blir resten av sommaren likadan? Ett tiotal spelare hade mött upp vid föreningsstugan för att åter spela på Ålkistan som visat sig vara bättre än Tivolis parkering. Arrangörer för tävlingen var förra årets vinnare Kjell och Lars.


Laginledning skedde genom lottning. Peter hade dragit reglerna och förutsättningarna, först till 7 poäng gällde i matcherna. Det påmindes också om att vi inte skulle vara så nära varandra, detta gällde dock inte till "lillen". Varje lag spelar tre matcher. Nu var det klart för tävling!


Kjell och Gunnel tävlade tillsammans. Bra lottning tydligen, de vann hela tävlingen!


Många diskussioner uppstod om vem som låg närmast "lillen"...



...och titt som tätt kom tumstocken fram!


Här är alla deltagare samlade efter tävlingen för att fira årets vinnare Gunnel och Kjell. Gunnel visar glatt upp pokalen som hon får ta hand om till nästa år. Förutom guldmedalj och pokal fick segrarna också varsitt insektshotell som skänkts av förra årets vinnare, Lars. Nu blir det årets segrare som arrangerar nästa års tävling - grattis till dem!




Infört 14 juni 2021

Informationsträffar för intressenter den 12 juni.

Intresset för att bli kolonist i vår förening är fortsatt högt. Lördagen den 12 juni hölls två infoträffar för de som anmält sig till föreningens intresselista och ännu inte hunnit besöka oss. Drygt tio sällskap samlades vid föreningsstugan där det bjöds kaffe och drömmar (förstås). Ewa berättade om föreningen och om livet som kolonist, medan ordförande Per-Oskar berättade om bland annat arrendet. Deltagarna var intresserade och verkade sugna på att få bli en del av föreningen. Många av dem passade på att promenera runt i området - kanske beundrade någon av dem sin framtida lott?


Förmiddagens intressenter är samlade tillsammans med Anette och Ewa.

Ewa och Anette ansvarar tillsammans för föreningens intresselista. Utöver att administrera själva listan, så svarar de även på frågor och är behjälpliga vid överlåtelser. Om du som medlem funderar på att överlåta din stuga eller har frågor är du varmt välkommen att kontakta Ewa eller Anette.


Ordförande Per-Oskar berättar om arrendeavtalet för eftermiddagens intressenter.




Infört 9 juni 2021

Välkommen till Öppen trädgård den 20 juni!

Besök en koloniträdgård!

Söndagen den 20 juni mellan kl. 11 och 17 kommer många kolonister att välkomna besökare till sina trädgårdar, så varför inte passa på att titta in hos en eller fler? Alla är olika varandra, och alla är värda ett besök. Självklart gäller samma regel här som överallt: håll avståndet till andra besökare!

Välkommen!


Står det en kanna vid grinden är du välkommen in!





Infört 7 juni 2021

Öppen trädgård den 20 juni.




Öppna din trädgård!

Söndagen 20 juni blir det Öppen trädgård i koloniområdet, ett årligt evenemang som vi haft i bra många år nu. Så ställ upp igen, eller för första gången om du inte varit med förr. Det brukar vara väldigt roligt och tacksamt. Så dra dig inte för att pröva, alternativt ställa upp igen. Trädgården måste inte vara på absolut topp, glöm att du ska hinna med ”allt” innan dess!

Tecknet på att man välkomnar besökare brukar vara en vattenkanna vid grinden, gärna med några blommor i. Det innebär också att om man inte kan eller vill vara med hela tiden mellan 11 och 17 så är det bara att lyfta in kannan om man vill äta lunch i fred eller måste iväg. Hellre bara några timmar än inte alls.

Så ställ upp så många som möjligt, det ger den bästa goodwill föreningen kan få, och är dessutom så roligt. Och håll tummarna för att vi slipper regn!




Infört 7 juni 2021

Jakt på mördarsniglar lördagen den 19 juni.


Trots järnfosfat finns de!




Ulla Grimfelts roliga affisch har uppmanat oss till snigeljakt under alla år!

Låt oss bevara trädgårdstrivseln!

Tyvärr är den spanska skogssnigeln - mördarsnigeln - här för att stanna, men med en del åtgärder, däribland plockning, kan vi hålla mängden på acceptabel nivå. Alla kolonister förstår att decimera beståndet av dessa sniglar på den egna lotten, men vi behöver även tillsammans ta en genomgång av närområdets vägar och ytor. Med denna gemensamma jakt som startade för 14 år sedan har vi nog även minskat mängden i våra egna trädgårdar.

För några år sedan köpte föreningen in järnfosfat och lät sprida ut detta i stort sett på alla lotter, så stammen av sniglar har förstås minskat. Varför då gå ut och jaga sniglar? Jo, om inte annat för att se om de minskat i antal i närområdet mot tidigare år - och fånga de som ändå säkert finns där! Förra året med liknande torrt vårväder fångades 1078 sniglar under en timmes jakt!

Kom därför till föreningsstugan lördagen den 19 juni kl. 22, så går vi tillsammans ut på snigeljakt någon timme för att utröna vad som finns. Hoppas vi inte hittar några!
Ta med redskap efter tycke, t.ex. lång grilltång, sax, ficklampa och plastpåsar för insamling. Och myggstift!

Ingen föranmälan behövs!





Infört 7 juni 2021

Container kommer till Tivoli den 18 - 20 juni.


Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har har ju varit stängd sedan länge och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)



Infört 3 juni 2021

Välkommen till Boule-turneringen på Ålkistan den 13 juni kl. 10.00.


Så är det dags för vår traditionella bouleturnering. Det är 13.e året vi träffas på detta otvungna sätt och tävlar tillsammans. Det viktigaste är inte att vinna, utan mer att kunna glädjas åt att vi i dessa tider kan vara tillsammans i det fria. Men det är klart att om man vinner så är det också trevligt!

Vi träffas på söndag 13 juni kl. 10.00 vid föreningsstugan.

Vi lottar lag, som spelar parvis mot varandra i 3 matcher. Därpå följer finalen.

I år gäller det att hålla avstånd till varandra, men fortfarande att komma närmast "lillen". Och alla får ta med sig egen dryck, förtäring och muggar.

Det finns ett antal klot att låna på plats, men ta gärna med egna om du har.

Välkomna!




Infört den 26 maj 2021

Beskärningskurs den 5 juli

Här kommer en inbjudan till en beskärningskurs. Alla uppgifter du behöver finner du i texten nedan från Kerstin Hagblom som du också anmäler dig till:

Beskärningskurs

Knappt har fruktträden börjat blomma förrän det är dags att börja tänka på nästa års blomning och skörd. Med kunskap om varför, hur och när man beskär lägger man grunden för en trädgård med friska träd och många års goda skördar.

Tid: 5 juli klockan 19:00 – 21:00.
Plats: Samling vid föreningsstugan, senare går vi runt i våra trädgårdar.
Kostnad: 100 kronor, då ingår även Sveriges Pomologiska Sällskaps korta skrift om beskärning.
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott.
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949.

Kursupplägg:

• Hur, när och varför beskärs våra vanliga träd, häckar och buskar?
• Varför används olika metoder?
• Lämpliga redskap
• Vad bör man tänka på så att man inte sprider sjukdomar?

Kursen leds av vår egen trädgårdsmästare Mattias Svanström. Han inleder med en teorigenomgång. Därefter tar han med oss runt och tittar på olika typer av häckar, buskar, prydnadsträd och fruktträd. Då får du lära dig hur man kan göra och vad man kan förvänta sig av en sådan beskärning. Vi provar också att beskära.

Välkommen med din anmälan!




Infört 20 maj 2021

Styrelsen går årets syn måndagen den 31 maj

Så är det tid för styrelsen att göra den årliga synen enligt vårt årsmötesbeslut.
För att detta skall kunna genomföras på ett enkelt sätt, se till att din grind inte är låst.

Har du frågor till styrelsen så kan du bara vara närvarande på din lott.

I år är synen måndagen den 31 maj mellan kl 18.00 och c:a kl 20.

Hälsningar
Styrelsen för Bergshamra koloniförening




Infört 15 maj 2021

Mångfaldsdag på Tivoli

"Välkommen till en dag tillsammans med alla de djur och växter som finns på Tivoli, det vi kallar den biologiska mångfalden."

Så inleder föreningen Bergshamra för alla sin inbjudan till Mångfaldsdag på Tivoli den 22 maj. Läs mer på deras anslag som bifogas nedan:



Infört 11 maj 2021

Föreningens årsmöte senareläggs och förslag till reviderade ordningsregler

Styrelsen har via mejl sänt information till föreningens medlemmar att föreningens årsmöte senareläggs och även ett förslag till reviderade ordningsregler.

Bägge dessa dokument når du nedan:

Föreningens årsmöte senareläggs Pdf-fil (Öppnar ny sida)

I meddelandet anges att arrendeavtalen för Tivoli och Ålkistan bifogas. Dessa finns nu inlagda under länken Dokument tillsammans med föreningens övriga dokumet.

Förslag till reviderade ordningsregler Pdf-fil (Öppnar ny sida)




Infört 9 maj 2021

Noteringar från arbetsdagen den 8 maj


Det hade varit ett ganska kallt och grått väder länge, men lagom till årets första arbetsdag välkomnades de över 50 arbetsugna kolonisterna på Tivolis parkering med ett ganska behagligt väder. Uppgifterna som man nu skulle anmäla sig till hade tidigare sänts ut via e-post och fanns även på anslagstavlorna och hemsidan.

Efter att ordföranden Per-Oskar hälsat välkommen, berättade Kristina mer utförligt vad som döljde sig bakom varje uppgift. Nu delades också föreningens viktigaste dokument ut, med bl.a. ett förslag till nya ordningsregler att begrundas av var och en inför årsmötet. Årsmötet är framflyttat ytterligare och planeras nu att avhållas i samband med sommarmötet den 21 augusti. Samtliga dokument som delades ut kommer också snart att sändas ut digitalt till alla medlemmar.

Gällande dokument finns sedan tidigare under länken Dokument som nu uppdaterats med arrendeavtalen för våra områden Tivoli och Ålkistan.

Läs mer om arbetsdagen:

Arbetsdagen den 8 maj



Infört 4 maj 2021

WC-byggnad i Tivoliparken planeras.

Styrelsen har uppmärksammat att det planeras för en offentlig toalett i Tivoliparken (hörnet Pumphusvägen/upp mot Fjärilsbacken/lekplatsen).
Nedan tidningsklippet som tillkännager det planerade arbetet:

Bygglovshandlingarna som styrelsen har begärt ut från Solna stad finner du här:

Bygglovshandlingar offentlig toalett (Pdf-fil, öppnar ny sida)



Infört 27 april 2021

Arbets- och gemenskapsdag den 8 maj

Arbets- och gemenskapsdagen kommer att genomföras den 8 maj kl. 10:00-12:30.

Via länken nedan får du all information om dagen:

Arbets- och gemenskapsdagen (Pdf-fil, öppnar ny sida)




Infört 27 april 2021

Container kommer till Tivoli och Ålkistan den 7 - 9 maj.


Endast trädgårdsavfall får kastas i containern men även rent trä går bra. Grenar och kvistar skall minskas ner, så att allt får plats i containern. Observera att annat avfall, plast, metall etc. ej accepteras i denna container utan måste transporteras till lämplig återvinning.

Plastsäckar med trädgårdsavfall måste alltså tömmas på sitt innehåll. Inga säckar i containern!

Övrigt avfall kan lämnas på återvinningsstationen vid ICA. Kvarnkullens återvinningscentral har har ju varit stängd sedan länge och SÖRAB anger på nedanstående länk var vi förslagsvis i fortsättningen kan lämna vårt mer skrymmande avfall:

SÖRABs återvinningscentraler (Öppnar ny sida)

En närmare återvinningsstation för miljöfarligt avfall såsom kemikalier, batterier, mindre ljuskällor och mindre el-avfall, är OKQ8:s miljöstation. Man lånar nyckel till stationen inne på bensinstationen, observera öppettiderna. Du finner adressen och öppettiderna på länken nedan:

OKQ8 Bergshamra (Öppnar ny sida)



Infört 21 april 2021

Något om ympningskursen den 18 april.

Söndagen den 18 april avhölls ympningskursen som koloniföreningen fått bidrag till från Koloniträdgårdsförbundet. Deltagarna höll till på Ekvägen 61 där vårsolen såg till att ympningen kunde ske i en behaglig temperatur.


Kursledaren Agneta Östlund förevisar ymptejper.

Styrelsens Kerstin Haglund har varit väldigt ambitiös och fixat allt som behövs för att kursen skulle bli så bra som möjligt. Och det blev den, verkligen!

Här berättas om kursen med Kerstins egna ord:

"Ympningskurs i Bergshamra koloniförening

Skarvymp, klyvymp, läggymp… många nya begrepp lärde sig deltagarna i ympningskursen i söndags, 18 april. Då var det nämligen dags att få prova att göra egna äppelträd.

Kursledaren, Agneta Östlund från Sveriges Pomologiska Sällskap, visade handgreppen. Först berättade hon om äpplets flertusenåriga historia. Hon förklarade att äppelkärnor inte utvecklas till likadana träd som moderträdet, de är som människobarn. De liknar sina föräldrar men har helt egna egenskaper. Det är därför som man ympar in den sort man vill ha på ett annat träd.

Förberedelserna till kursen var följaktligen att skaffa koloniträdgårdsanpassade svagväxande grundstammar och önskesorter av ympkvistar. Två grundstammar och två goda äppelsorter per person.


Grundstam i kruka.
Foto: Agneta Östlund

Just i år passar det extra bra med en ympningskurs. Koloniträdgårdsförbundet, som vi är medlemmar i, firar hundraårsjubileum. Och gör det med en trädkampanj. Målet är att 2021 träd och buskar ska planteras. Och vi i vår förening kan då bidra med att plantera våra 16 egenympade träd. Dessutom kan vi genom ympning pigga upp våra gamla träd med nya sorter, tänk vilken mångfald!


Ymparna Per-Oskar och Monica.
Foto: Agneta Östlund

Och allt detta är möjligt genom att det är vi tillsammans som utgör Bergshamra koloniförening. En förening som från Koloniträdgårdsförbundet fått bidrag för att lära oss mer om odling. Och tänk så roligt det är att lära i sällskap med andra!"





Infört 15 april 2021

Upprustningen av Tivolivägen fortskrider.

Som tidigare meddelats ska en upprustning av Tivolivägen ske. Detta pågår nu och under några dagar har man arbetat med att anlägga ett dike. Bilderna nedan visar hur miljön utmed vägen förändras och detta påverkar naturligtvis de närmaste lottinnehavarna.


Grävningen utförs med hjälp av grävskopa
Här nära Körsbärsvägen.


Här har man kommit förbi Körsbärsvägens infart.
Oro fanns att våra vattenledningar skulle skadas men lyckligtvis har detta inte skett.
På bilden ser man hur grunt ledningen ligger!


För att klara infarterna till sidovägarna läggs ett rör ner som vattnet kan passera genom.
Så här ser det ut vid infarten till Åkerövägen.


Potthålen har börjat fyllas med grovt grus. Sten?


På morgonen den 15 april är hela diket klart. Snart dags att så gräs.





Infört 11 april 2021

SVT gör ett reportage i vår koloniförening.

Söndagen den 11 april gjorde SVT ett reportage i koloniföreningen hos Kerstin på Ekvägen 63. Generalsekreterare Ulrica Otterling från Koloniträdgårdsförbundet fanns också på plats hos Kerstin och berättade bl.a. om hur kolonirörelsen kom till Sverige. Hon berörde också suget efter platser att odla på i storstäderna, inte minst nu pga den rådande pandemin.

Kerstin är ju ett strålande exempel på vad - och hur mycket man kan odla i en koloniträdgård!


Utanför Ekvägen 63
Från vänster Ulrica Otterling, Kerstin Hagblom och till höger reportern Lotta Fahlberg med fotograf från SVT.

Hela reportaget finns att se på SVT Play under Nyheter och sedan Helgstudion med dagens datum. Programmet Helgstudion innehåller en kavalkad av olika nyheter som nog kan vara intressanta, men för att se sekvenserna från kolonin så kan du hoppa fram till tiden 01:17:50 - 01:24.23. Här talar Ulrica från Koloniträdgårdsförbundet. Längre fram i programmet med tiden 02:51:07 - 02:54:18 ser vi vår Kerstin berätta om sina odlingar.

Nedan finns en länk till programmet från den 11 april:

Helgstudion



Kerstin visar hur man ympar.




Infört 11 april 2021

Kursen Förökning av växter avhållen i fint väder.



Mattias gör sig redo för kursen.

Så har föreningens första kurs för året avhållits!

Den ägde rum hos Mattias i hans trädgård på Ängsvägen 13. Vi som samlades i fint vårväder fick nu ta del av hans gedigna kunskap och erfarenhet från hans roll som trädgårdskonsulent.

Mattias berättade bl.a. om fröer där vissa gror i ljus medan andra behöver mörker. Några kan ligga i jorden länge, kanske upp mot 100 år, och som först efter en brand väcks till liv. Vidare fick man veta det mesta om förökning med sticklingar. Också hur man kan föröka bärbuskar genom avläggningar, dvs att böja ett årsskott ner i jorden där det sedan gror.

Mycket mer avhandlades, bl.a. om ympning, lökar, rosor, fruktträd osv. Det bästa var att Mattias med egna växter praktiskt kunde visa hur man skulle utföra de olika momenten. Han fick en del frågor från deltagarna under kursen och de fortsatte också vid den avslutande kaffestunden med hemgjorda kärleksmums.

Efter en mycket intressant och bra kurs gick vi sedan hem till våra egna lotter, kanske för att praktisera våra nyfunna kunskaper!




Infört 11 april 2021

Nu har vi vatten, men se upp för kalla nätter!

Vattenpåkopplingen fungerade utan några problem. Nu är det ganska fint vårväder, men det är tidigt på säsongen och det kan fortfarande bli klara och kalla nätter. Täck därför din egna kranar och anslutningar någon tid framåt så de inte fryser sönder.

Flera avtappningsventiler ska stängas innan vattnet kan slås på. Peter och Peter sliter med brunnslocket där en av ventilerna finns.





Infört 30 mars 2021

Vattnet kopplas på lördagen den 10 april kl. 12.

Nu får vi vatten!

Du har väl stängt dina egna anslutningar och kranar inför påkopplingen?!
Om problem med påkopplingen uppstår skjuts denna upp och nytt datum meddelas på hemsidan och anslagstavlorna.

OBS!
Lottägaren eller någon denne utser bör närvara vid påkopplingen av vattnet. Detta för att kontrollera att inget läckage uppstår och åtgärda felet om så sker. Det kan bli problem med anslutningar vid påkopplingen även om allt varit perfekt vid avstängningen på hösten.

Risk för sönderfrysning kan finnas efter påkoppling, så kom ihåg att isolera kranar och anslutningar någon tid efteråt.

Styrelsen och vattenansvariga tar ej ansvar för öppna eller sönderfrusna kranar/anslutningar som kan orsaka vattenskador på de enskilda tomterna eller i stugorna.

Vattenansvariga:
Tivoli: Peter Hagström, Rosenvägen 56, tel 0732-28 42 16
Ålkistan: Lars Erixon, Kanalvägen 1, tel 076-245 00 00

Parkeringstillstånd lämnas ut.

Årets parkeringstillstånd lämnas ut i anslutning till att vattnet släpps på den 10 april. Utdelningen sker 12:30-13:00 vid Tivoliparkeringen. De fasta tillstånden (klisterdekaler) är avsedda endast för medlemmar och kopplas därför till medlemmens registreringsnummer, som ska uppges vid utlämnandet. De tillfälliga tillstånden fylls i för hand och gäller, som tidigare, max 14 dagar.

Så här fyller du i de tillfälliga tillstånden:

Tillstånd för bilparkering vid Tivoli. Pdf-fil




Infört 30 mars 2021

Tivolivägen rustas upp.



Potthål på Tivolivägen, ett långvarigt gissel.
Hoppas de försvinner efter upprustningen.

Styrelsen har skickat ut ett meddelande till oss kolonister där det berättas om vårens aktiviteter. Här återges avsnittet angående upprustningen av Tivolivägen:

"Tivolivägen rustas upp.

Enligt uppgifter från Solna stad kommer Tivolivägen att rustas upp med preliminär start den 6 april. Såvitt vi vet innefattar arbetet bland annat dikning längs västra sidan av vägen och påfyllnad av material så att vägen får rätt lutning och avrinning. Förhoppningsvis minskar detta även spridningen av damm från vägen.

Arbetet kan medföra begränsad framkomlighet under några dagar, håll utkik efter mer information på hemsidan och anslagstavlor."

Potthål på Tivolivägen. Hur bildas de? Wikipedia har svaret:

"Ett potthål eller slaghål är en skålformad grop i en vägbana. De uppstår främst i dåligt dränerade vägbanor. I grusvägar börjar potthål som små, beskedliga gropar. När dessa sedan fylls med stillastående vatten slammas en del av vägmaterialet upp, och följer sedan med när passerande bildäck skvätter bort vattnet."





Infört 20 mars 2021

Många intressanta kurser i år - och vi börjar direkt när vi får vårt vatten!

Efter sina diskussioner under vintern presenterar här styrelsen årets beslutade kurser. Svårt att inte anmäla sig till alla!

"Odlingsåret 2021 blir ett år då vi får chans att lära oss mycket nytt i vår koloniförening. Samma dag som vi sätter på vattnet har vi årets första studieaktivitet. Kursledare är vår egen Mattias Svanström:

FÖRÖKNING AV VÄXTER

Tid: 10 april klockan 14:00 – 15:30
Plats: Samling hos Mattias Svanström lott 13
Kostnad: Täcks av bidrag från Koloniträdgårdsförbundet
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949

Kursupplägg:

• Hur förökas våra vanliga trädgårdsväxter och varför används olika metoder?
• Lämplig tidpunkt
• Kulturarvsväxter och bevarandeinitiativ som föreningen Sesam
• Annueller/sommarblommor
• Perenner/fleråriga växter
• Buskar och träd
• Vad bör man tänka på så att man inte sprider sjukdomar?

……………………………………………………………………

Övriga kurser som vi återkommer med inbjudan till:

• Beskärning 5 juli, kväll
• Örter, datum ej bestämt
• Planera en rabatt/trädgård (september)
• Skadegörare, sjukdomar och invasiva växter (augusti)"




Infört 20 mars 2021

Stäng dina kranar inför påkopplingen av vattnet!

Senast den 1 april skall egna vattenkranar och kopplingar vara stängda.

Styrelsen och vattenansvariga tar ej ansvar för eventuellt öppna kranar som kan orsaka vattenskador på de enskilda tomterna eller i stugorna.

Preliminärt datum för påkoppling av vattnet är lördagen den 10 april. Idag när det är vårdagjämningen ser det ganska ljust ut vädermässigt, men om det senare blir problem med kylan eller något annat, skjuts påkopplingen upp åtminstone en vecka.
Detta meddelas i så fall på hemsidan och anslagstavlorna.

Vattenansvariga:

Tivoli: Peter Hagström, Rosenvägen 56, telefon 0732-28 42 16
Ålkistan: Lars Erixon, Kanalvägen 1, telefon 076-2450000




Infört 14 mars 2021

Nya sopstationen är på plats

"Nya sopstationen är på plats".

Så inleds artikeln i lokaltidningen "Mitt i Solna" angående den nya anläggningen för grovsopor i Rissne. Det är en mindre anläggning för grovsopor som till viss del ersätter den nerlagda återvinningscentralen Kvarnkullen i väntan på att en större central byggs. Vad man får och inte får lämna på den nya grovsopstationen kan du läsa om i tidningen nedan. Man kan inte lämna trädgårdsavfall!

Klicka nedan för att komma till tidningen. Artikeln finns på sidan nr 6:

Mitt i Solna, nummer 10

Hur man hittar dit, öppettider och övrig information via länken nedan:

Grovavfallspunkt Valkyriavägen Sundbyberg (Öppnar ny sida)

(Denna länk finns också under Länkar på vår hemsida.)



Infört 13 mars 2021

Den digitala Trädgårdsmässan 25 - 28 mars

Den första blyga blåsippan siktad den 5 mars i Pipers park.
Blåsippor och trädgårdsmässa, då är det vår!

Så här skriver Nordiska Trädgårdar på sin hemsida:

"VÄLKOMMEN TILL TRÄDGÅRDSMÄSSAN
Digitalt event 25-28 mars 2021

Välkommen till mötesplatsen för alla trädgårds- och odlingsentusiaster!
I år ställer Trädgårdsmässan om till ett digitalt event i tre delar: Trädgårdsmorgon, Föredragsserien och Trädgårdsträffen."

Läs mer

Nordiska Trädgårdar (Öppnar ny sida)





Infört 26 februari 2021

Nya parksoffor omkring vårt område!

De som promenerar i och runt vårt koloniområde har länge önskat någon form av sittplatser - och nu finns de! Vid Ålkistan nära Brunnsvikens strand t.o.m med ett bord!



En väl placerad parkbänk eller parksoffa kan skapa en komfortabel plats för fantastiska möten.
Inte minst här vid Ålkistan!

Utmed stigen i området kring dagvattendammen placeras två parksoffor.

 
Alla soffor gjuts fast i marken... .
 
...och här lägger man sista handen på det arbetet.


Även våtmarksområdet har fått sina sittplatser!

 

Nu har Solna stad gjort sitt! Har du inte satt ut dina trädgårdsmöbler ännu är det dags för detta. Våren är här för att stanna. Kanske...





Infört 21 februari 2021

Nytt från Koloniträdgårdsförbundet

När kampen mellan Kung Bore och Gumman Tö pågår som mest, kommer här påpassligt ny information från Koloniträdgårdsförbundet om aktiviteter under våren:

"Ett webbinarie just för dig som sitter i en styrelse och för intresserade kolonister

Webbinarie 25 feb kl 18 – Sätt din förening på kartan – Om påverkansarbete och hur vi med gemensamma krafter kan få beslutfattare, stadsplanerare och allmänheten att se koloniområdenas värde för staden och samhället i stort. Om hur förbundet jobbar och vad en förening kan göra. Ett viktigt arbete när efterfrågan på kolonilotter är stor och få nya områden anläggs, när avtal ska förhandlas om eller när nya stadsplaner håller på att utarbetas. Föredragshållare är Johanna Uhr, kommunikatör på förbundet, och Ulrica Otterling, generalsekreterare. Gäster är Örjan Sjödin, ordförande i förbundet och Stockholms Koloniträdgårdar och Kjell Eklind, kolonist Norra Tanto i Stockholm, som delar med sig av sina erfarenheter.

Digital trädgårdsmässa – Alla Sveriges kolonister är välkomna

Den 25-28 mars äger den digitala mässan Nordiska Trädgårdar rum och Koloniträdgårdsförbundet är förstås med. Gå in på Nordiska Trädgårdar och hälsa på oss i vår monter. Medan du tar en fika kan du lyssna, lära och prata odling med experter och andra odlingsentusiaster inklusive en rad kolonister som berättar som sina spännande intressen och projekt. Johannes Wätterbäck, Henrik Bodin och Eva Rönnblom med flera från tidningen Koloniträdgården kommer att dela med sig av sin kunskap. Du kan diskutera hur vi ska får fram fler koloniområden med förbundets ordförande Örjan Sjödin, prata växtskydd och miljödiplomering med vår trädgårdsrådgivare Ulf Nilsson och snacka med våra experter på föreningsfrågor Helena Westerling och Pierre Gräff. Mer info kommer i Koloniträdgården nr 1 i början av mars.

Nominera till Ugglestipendiet

Förbundets samarbetspartner Studiefrämjandet delar varje år ut Ugglestipendiet på 50 000 kr till en förening, cirkelledare, studiecirkel eller ett projekt som i samverkan med Studiefrämjandet gjort en folkbildningsinsats lite utöver det vanliga inom natur och miljö. Har ni någon som vi vill nominera, klicka på Nominera en folkbildare till Ugglestipendiet (studieframjandet.se)

Välkommen på webbinarium den 25 feb!

Hoppas vi ses på den digitala Nordiska Trädgårdar den 25-28 mars!

Hälsningar
Ulrica Otterling
Generalsekreterare

Följ oss på Facebook"

Kommentar: När (om) du klickar på någon av länkarna i ovanstående information öppnas ny sida.





Infört 30 januari 2021

Kungligt kolonibesök

Tom Wall har i ett flertal år gett oss många berättelser i stort och smått om koloniföreningens äldsta tid, inte minst till vårt 100-årsjubileum.

Här förmedlas ytterligare en intressant iakttagelse från Tom:

Kungligt kolonibesök

Nu på måndag börjar en ny och påkostad norsk dramaserie i åtta avsnitt på SVT – Atlantic Crossing – om den norska kungafamiljens flykt undan de invaderande tyskarna i april 1940. TV-seriens sanningshalt har diskuterats i Norge. En central gestalt i dramat är kronprinsessan Märtha av Norge. Hon har faktiskt en beröringspunkt med Bergshamra koloniförening. Detta faktum tas naturligtvis inte upp i serien, men den kan ju vara intressant för oss sentida kolonister att känna till.

Den här detaljen i historien kan tyckas litet långsökt och perifert att ta upp, men så här ligger det i alla fall till: En liten notis i Aftonbladet torsdagen den 25 juli 1940 (se bild) är beviset på att Märtha besökte koloniområdet dagen innan. Tydligen tyckte kronprinsparet – blivande kung Gustav VI Adolf och drottning Louise – att Bergshamrakolonin var en sevärdhet och ett lämpligt utflyktsmål för sin norska gäst. Kronprinsparet bodde långa tider på Ulriksdals slott och promenerade gärna i det närbelägna koloniområdet. Kronprinsen var som bekant mycket intresserad av trädgårdsodling och Bergshamra ansågs vara en mönsterkoloni. Fruktodlingarna, som uppmärksammades av de kungliga gästerna, tog tyvärr mycket stryk under de kalla krigsvintrarna och mellan 300 och 400 fruktträd frös bort och lämnade stora luckor i trädgårdarna.

Kronprinsessan Märtha, som var dotter till prins Carl och gift med kronprins Olav av Norge, var kusin med den svenske kronprinsen. Nu var hon på flykt från sitt hemland, som hade invaderats av de tyska nazisterna den 9 april 1940. Kung Haakon och kronprins Harald flydde till England medan hon och de tre barnen först kom till Sverige innan de via Petsamo i Finland med fartyg fortsatte till USA och Washington den 16 augusti.




Infört 26 januari 2021

Ympningskurs den 18 april

Ympningskurs

Många har frågat efter en kurs i ympning, och nu är det dags!
Vi har sökt bidrag från Koloniträdgårdsförbundet för en ympkurs och också fått det beviljat. Det betyder att vi kan hyra in Agneta Östlund som lärare från Sveriges Pomologiska Sällskap.

Tid: söndag den 18 april, exakt tid återkommer vi till.
Plats: i någons trädgård i vårt koloniområde.
Kostnad: 200 kronor
Vi ympar: äpple på grundstammar och på uppvuxna träd.
Antal deltagare: De första åtta som anmäler sig, en per kolonilott.
Anmälan: Skicka e-post till Kerstin Lundin Hagblom, keluha@telia.com
Frågor: Kerstin Lundin Hagblom 070-33 83 949

Program:
Först går Agneta igenom vad ympning innebär och principen för hur man går till väga. Hon berättar om skillnaden mellan grundstam och ympkvist och varför en kärna som gror inte växer upp till ett likadant träd som det kommer ifrån.
Du får lära dig vad du ska tänka på när du väljer och skaffar ympkvistar och grundstammar till en koloniträdgård.
Agneta visar olika ympmetoder och sedan blir det din tur att prova. Du får två grundstammar att ympa på och Agneta har med sig ympkvistar. Du kan också skaffa egna ympkvistar i förväg om det är en speciell sort du vill ympa in. Om du planerar att ha egna ympkvistar vill vi att du hör av dig till Kerstin eftersom det är några viktiga saker man måste tänka på när man tar ympris.
Vi håller till på någons lott där vi också passar på att ympa på redan uppvuxna träd. Om du har möjlighet att låta oss vara i din trädgård vill vi gärna veta det när du anmäler dig.
Grundstammar, ympkvistar och en kortskrift om ympning ingår i kurskostnaden. Agneta har också med knivar och ymptape.
Du förbereder dig med kläder efter väder och matsäck.
Om kursen blir fulltecknad gör vi en reservlista och du får förtur till nästa gång vi anordnar en ympkurs.



Infört 15 januari 2021

Styrelsens möten under våren 2021

Kanalvägen 1 i vinterskrud.

Nu har vi kommit in en bit på det nya året. Föreningens styrelse har haft sitt första möte och det avhölls liksom förra årets som ett digitalt videomöte pga den pågående pandemin.

Nedan finner du datum för vårens planerade styrelsemöten. Datumen finns också angivna på styrelsens sida i menyn:

12 januari
9 februari
8 mars
6 april
4 maj

Samtliga möten börjar kl 18.